St David’s Centre

See also: Religious & Community / Education & Youth
 

The central challenge of this project was the retention of a beautiful worship space within a new framework of social activity in a locally listed church building. The new stone-clad front porch leads onto a double height entrance hall which acts as a transitional space between the busy outside world and the spiritual atmosphere of the worship hall. All the original features are kept, though some columns and arches are concealed to allow a seamless relationship between the new and existing geometries. Light flows through the original high clerestory, creating shadowy patterns as it falls.

The newly created first floor accommodates community administration and meeting rooms, with a bridge over the hallway linking the two wings and offering elevated views outward to the street, or down into the worship space below. To accommodate a 6th Form College for the local Church of England secondary school, a new basement was excavated beneath the original nave. This flexible space is used in the evenings by the local youth club, and includes ancillary computer and music rooms and a kitchen.

Client
PCC of St David’s Lower Holloway

Status
Completed 2013

Location
London N7

Cost