St Botolphs Hall

See also: Historic Buildings
 

The Grade II listed St. Botolph’s Hall initially underwent an enabling contract involving structural work and an historic reinstatement of carefully selected areas of plaster work to provide a dramatic backdrop for future use as a restaurant, a mezzanine was also installed within the hall to maximise lettable space.  Following the refurbishment and creative re-use of the Hall and construction of the adjacent apartment building, the entire ground floor was let to the Galvin brothers as the shell and core for a high-end restaurant to complement the banking and retail uses on and around the Estate.  The Hall’s status is protected by a single storey clear glass structure separating it from the new apartment building whose terracotta cladding was designed with strong reference to the Hall and which mediates between the scale and exterior treatment of the Hall and the modern office buildings around it.  The brief of the restaurant presented the challenge of how to effectively use the complex set of spaces formed by the connecting the new building and the historic hall.  The resultant design places cooking processes on show within the glass link, leaving the Hall as a formal dining venue and the new-build element facing Bishops Square as an informal Bistro dining area. The restaurant has received widespread critical acclaim for both its cuisine and its dining environment. 

 

 

Client
Hammerson UK

Status
Completed 2009

Location
London E1

Cost
£300,000