Bishops Square, Spitalfields

See also: Housing & Mixed Use
 

The Bishops Square scheme in Spitalfields includes a new apartment block above a ground floor restaurant and the refurbishment of a Grade II Listed Victorian Hall adjacent, in an intensely urban setting on a site of archaeological importance. The key design challenge was to accommodate both the commercial objectives of the site’s owners and the aesthetic demands of the Grade II listed St Botolph’s Hall. The Hall’s status is protected by a single storey clear glass structure separating it from the new apartment building whose terracotta cladding was designed with strong reference to the Hall and which mediates between the scale and exterior treatment of the Hall and the modern office buildings around it. The creative re-use of the existing Victorian Hall as a restaurant for the Michelin-starred Galvin Brothers was central to the successful development of this site.  The new mixed-use building and the old Hall now form a pair sitting with real presence amongst towering steel and glass neighbours.

Client
Hammerson UK / Native Land

Status
Completed 2009

Location
London E1

Cost
£5.3m

Awards

RIBA Award 2010
Grand Designs Award 2009